Przejdź do głównej zawartości

Ta książka zmieni Twój sposób myślenia o "zdrowym" jedzeniu

Witajcie Kochani! Ostatnio przeczytałam książkę, która wywarła na mnie ogromnie wrażenie. Nie miałam pojęcia ile cukru ukrytego jest w naszym "zdrowym" jedzeniu. Ile skutków niesie za sobą jego nadmierne spożywanie? Jaką karierę miał cukier na przestrzeni lat? W jaki sposób koncerny spożywcze " stosują pewne podstępy... I ile tak na prawdę cukru spożywają nasze dzieci. Teraz inaczej patrzę na to co spożywać i zaczęłam czytać dokładnie etykiety produktów spożywczych, które kupuję.


Zacznijmy od początku. Książkę napisał Damon Gameau, który pewnego dnia postanawia przeprowadzić na sobie eksperyment, polegający na tym, że przez 40 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru ile mieści się w 40 łyżeczkach. Uwaga! Ten cukier pochodził ze "zdrowej" żywności tj. jogurty, soki, batoniki zbożowe, koktajle owocowe czy też płatki śniadaniowe. Mało tego przed przystąpieniem do eksperymentu przez trzy lata Damon nie spożywał produktów zawierających przetworzony cukier, a przez pięć lat nie spożywał kofeiny ani alkoholu. Zaskakujące prawda? Wszystkie swoje postępy rejestruje kamerą. Poza tym współpracują z nim: lekarka rodzinna, dietetyk, diagnosta oraz David Gillespie- autor słynnej książki "Sweet Poison". Jakie będą efekty tego eksperymentu? Musicie dowiedzieć się sami.


Książka podzielona jest na cztery części. W pierwszej części znajdziemy opis cukrowych wzlotów i upadków głównej bohatera. Część druga jest naukowa- same fakty, ale przyozdobione bardzo ciekawą grafiką, aby uzmysłowić nam czytelnikom, co cukier może zrobić z ciałem czy też z psychiką człowieka. W trzeciej części opisane jest jak Damon po zakończeniu eksperymentu pozbył się cukru ze swojej diety. Zaś czwarta część spodoba się osobom lubiącym eksperymentować w kuchni- mamy tu mnóstwo przepysznych i zdrowych przepisów.


Aby bardziej przekonać Was do przeczytania tej książki przytoczę Wam kilka ciekawych cytatów, które utknęły mi w pamięci:

"Szklanka soku jabłkowego nie zawiera wszystkich składników czterech jabłek. Zawiera obecny w nich cukier."

"Już jedna puszka słodzonego napoju dziennie zwiększa u Ciebie ryzyko zachorowania na cukrzycę o 22%."

"COLA (z ang. COKE) to obecnie najbardziej rozpoznawalne słowo we wszystkich językach na całym świecie. Wyprzedza je tylko słowo OKAY."

"Cukier był tak rzadki i kosztowny, że w XVIII wieku niektórzy balowicze nosili przy sobie niewielkie pojemniczki, z których- jeśli naszła ich ochota- zażywali szczyptę, jakby chodziło o narkotyk."

"Miejscowi mają w zwyczaju podawać Mountain Dew już niemowlętom."

"Uzależnienie od cukru to nie moralny defekt, lecz genetyczna dolegliwość- jak astma."


Książka "Cały ten cukier" to po prostu relacja z eksperymentu utytułowanego australijskiego aktora i filmowca. Autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam produkty. Ujawnia jak współpracuje ze sobą i jak stara się nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie. Ponadto znajdziemy tutaj mnóstwo porad, dla osób które chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Jak robić zakupy i czytać etykiety? Jak przyrządzić zdrowe potrawy wolne od cukru? Jakie produkty żywnościowe należy unikać? Na te i inne pytania znajdziemy tutaj odpowiedź.


Ta pełna zabawnych momentów, pobudzająca do myślenia opowieść ma pewne przesłanie, aby zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia naszych czytelników. Przyznam szczerze, że na mnie ona już wpłynęła... Już wiem, jak zdrowo się odżywiać, ograniczając spożycie cukru.

Książkę możecie nabyć tutaj:
https://vocatio.com.pl/pl/p/Caly-ten-cukier/997


Komentarze

  1. Chętnie sięgam po książki dotyczące żywienia i żywności, więc ta też mnie interesuje. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa książka. Oglądałam dokument o tym, ile cukru jestem produktach, jak wplywa na organizm i byłam w szoku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa tematyka, ja niby od dawna zwracam uwagę na składy ale na ilość cukry patrzę sporadycznie - pora to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Książka mnie zaciekawiła. Przerażające jest to ile cukru jest w wielu produktach. Kupując jedzenie zawsze czytam skład :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo interesująca pozycja, mnie niestety cukier strasznie uzależnia i wolę zrezygnować z niego całkowicie(no przynajmniej z kupnych słodkości nie mówie o cukrze zawartym w keczupie czy innych gotowych produktach) bo jak już raz coś zjem to później ciężko mi jest zrezygnować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa książka. Taka jakby na luzie lecz ma wiele informacji. To prawda, że teraz w żywności mamy pełno cukru...

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dawna czytam etykiety i nie korzystam z cukru. Wyjątkiem są owoce i kostka gorzkiej czekolady co kilka dni. Słodycze czy przetworzone dania całkowicie wyeliminowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja mam vardzo dużo książek o żywieniu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię tego typu książki i coraz częściej po nie sięgam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Interesująca książka. Każdego dnia możemy poznać coś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa książka lubię takie tematy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Więcej takich książek! Bez nich ludzie idą do sklepu i kupują wszystko light, bo tłuszcz jest zły. Nie, tłuszcz jest potrzebny, za to cukier zastępujący go w tych wszystkich lightach jest bardzo zły. Wartościowa pozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To bliska mi tematyka, lubię o tym czytać, dlatego jedyny cukier jaki spożywamy, to w domowym cieście, który piekę na weekend. Nie kupuję w zasadzie niczego, co ma w składzie cukier. Wszystkie mamy powinny nie strzec przede wszystkim pseudozdrowych produktów dla dzieci, warto czytać etykiety:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawa. Chętnie bym ją przeczytała :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie książki, które tłumaczą zjawiska w sposób łatwy przystępny.

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetna. Brawa dla pomysłodawcy.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeśli tylko pojawi się okazja, chętnie zajrzę do książki, ale i nakłonię syna do zapoznania się z nią. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zaobserwowalam bloga, żeby łatwiej było mi tu wracać tylko z czasem różnie bywa niestety... a książka wydaje się być bardzo fajną pozycją :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Obawiam się, że autor nie odkrył Ameryki. Zdrowe jedzenie to te, które sami wyhodujemy na naturalnym nawozie i sami przetworzymy. Lub zjemy na surowo.

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo fajna książka, na pewno chętnie bym ją przeczytała

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo ciekawy tytuł, myślę, że każdy normalny człowiek nie zdaje sobie sprawy w ilu produktach codziennie spożywanych znajduje się cukier

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy rodzaj aktywności. To dla mnie wielka motywacja do dalszych działań :)

Zapraszam również na nasz Fanpage Uwielbiamy Testowanie.

Popularne posty z tego bloga

Poznaj nowe, trwałe i wyjątkowe zapachy dla każdej z nas!

Uwielbiam poznawać nowe zapachy. Ciągle szukam idealnego zapachu dnia mnie. Wybór odpowiednich perfum jest dla mnie nie lada wyzwaniem. Perfumy dobieram w zależności od pory dnia, nastroju i okazji. W ostatnim czasie miałam okazję przetestować nowe perfumy marki Arashe Parfums i to na dodatek pięć przeróżnych zapachów. Dodam jeszcze, że producentem tych perfum jest firma MAYbe Cosmetics , co niektórym z Was zapewne znana. Działa ona prężnie od ponad 20 lat, a w jej asortymencie znajdziemy nie tylko perfumy, ale i kolorowe balsamy do pielęgnacji ust. Istotą ich produktów są starannie dobrane, najwyższej jakości komponenty pochodzące od sprawdzonych dostawców z Polski, Niemiec czy Francji. Na pierwszy rzut oka perfumy mają piękne, eleganckie opakowania, ale przecież nie sam wygląd się tutaj liczy. Więc opiszę Wam teraz każdy z zapachów. HADAR  Nuta głowy : migdał, kawa  Nuta serca : tuberoza, jaśmin  Nuta bazy : fasolka tonka, kakao, drzewo sa...

Biblijne wycieczki Zuzi Owieczki

Dzisiaj przedstawiamy Wam propozycję książkową od wydawnictwa Vocatio, z którym mamy przyjemność współpracować. Otrzymany egzemplarz wywarł na nas ogromne wrażenie, a jest nim książka "Biblijne wycieczki Zuzi Owieczki". Na samym wstępie mamy kartkę, na której możemy napisać dedykację dla dziecka. Książka jest doskonałym pomysłem na prezent z okazji urodzin, Pierwszej Komunii Świętej, a nawet Chrzcin. Na kolejnych stronach nasza główna bohaterka- Zuzia Owieczka oprowadza zarówno młodego czytelnika jak i tego większego po świecie pełnym ciekawych opowieści biblijnych. Wszystko zaczyna się oczywiście od Stworzenia Świata. Poznamy tutaj również interesujące starożytne miejsca i wielkich bohaterów, którzy poświęcili życie Bogu. Bardzo spodobała nam się kolorystyka tej książeczki- barwne ilustracje, żywe kolory, ciekawe rysunki... To wszystko przyciąga uwagę czytelnika. Książka jest w twardej okładce, z bardzo ciekawymi otworami. Dodatkowo wszystko napisan...

A może by tak domowe SPA? Poznaj serię czekoladowych kosmetyków od BINGOSPA

Witajcie! Jak tam Wasze nastroje po Świętach? Może macie ochotę odpocząć trochę i się zrelaksować? Mam pomysł! Nie ma to jak domowe SPA. U mnie działa. A jak dojdą do tego czekoladowe kosmetyki to jest dopiero relaks. Tych czekoladowych kosmetyków miałam wiele, ale dzisiaj przedstawię Wam trzy od BINGOSPA. A są to: gorzka czekolada do kąpieli, czekoladowy krem pod prysznic oraz kremowa czekolada do codziennej pielęgnacji ciała. Jak zapewne już wiecie, ziarno kakaowca z którego powstaje czekolada zawiera wiele cennych dla skóry substancji. Między innymi posiada zdolności zmiękczania skóry. Poza tym wykazuje działanie odmładzające i odświeżające skórę. Może także likwidować uczucie suchości skóry. W czekoladzie znajdziemy także witaminy A, B1, B2, B3, E, PP, teobrominę, kofeinę, fenyloetyloaminę, węglowodany, białko, błonnik, flawonoidy, alkaloidy oraz mikroelementy jak np. magnez,  i żelazo. Stosowanie kosmetyków na bazie czekolady nie tylko nas relaksuje, ale m...