Witajcie Kochani! Ostatnio przeczytałam książkę, która wywarła na mnie ogromnie wrażenie. Nie miałam pojęcia ile cukru ukrytego jest w naszym "zdrowym" jedzeniu. Ile skutków niesie za sobą jego nadmierne spożywanie? Jaką karierę miał cukier na przestrzeni lat? W jaki sposób koncerny spożywcze " stosują pewne podstępy... I ile tak na prawdę cukru spożywają nasze dzieci. Teraz inaczej patrzę na to co spożywać i zaczęłam czytać dokładnie etykiety produktów spożywczych, które kupuję.
Zacznijmy od początku. Książkę napisał Damon Gameau, który pewnego dnia postanawia przeprowadzić na sobie eksperyment, polegający na tym, że przez 40 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru ile mieści się w 40 łyżeczkach. Uwaga! Ten cukier pochodził ze "zdrowej" żywności tj. jogurty, soki, batoniki zbożowe, koktajle owocowe czy też płatki śniadaniowe. Mało tego przed przystąpieniem do eksperymentu przez trzy lata Damon nie spożywał produktów zawierających przetworzony cukier, a przez pięć lat nie spożywał kofeiny ani alkoholu. Zaskakujące prawda? Wszystkie swoje postępy rejestruje kamerą. Poza tym współpracują z nim: lekarka rodzinna, dietetyk, diagnosta oraz David Gillespie- autor słynnej książki "Sweet Poison". Jakie będą efekty tego eksperymentu? Musicie dowiedzieć się sami.
Książka podzielona jest na cztery części. W pierwszej części znajdziemy opis cukrowych wzlotów i upadków głównej bohatera. Część druga jest naukowa- same fakty, ale przyozdobione bardzo ciekawą grafiką, aby uzmysłowić nam czytelnikom, co cukier może zrobić z ciałem czy też z psychiką człowieka. W trzeciej części opisane jest jak Damon po zakończeniu eksperymentu pozbył się cukru ze swojej diety. Zaś czwarta część spodoba się osobom lubiącym eksperymentować w kuchni- mamy tu mnóstwo przepysznych i zdrowych przepisów.
Aby bardziej przekonać Was do przeczytania tej książki przytoczę Wam kilka ciekawych cytatów, które utknęły mi w pamięci:
"Szklanka soku jabłkowego nie zawiera wszystkich składników czterech jabłek. Zawiera obecny w nich cukier."
"Już jedna puszka słodzonego napoju dziennie zwiększa u Ciebie ryzyko zachorowania na cukrzycę o 22%."
"COLA (z ang. COKE) to obecnie najbardziej rozpoznawalne słowo we wszystkich językach na całym świecie. Wyprzedza je tylko słowo OKAY."
"Cukier był tak rzadki i kosztowny, że w XVIII wieku niektórzy balowicze nosili przy sobie niewielkie pojemniczki, z których- jeśli naszła ich ochota- zażywali szczyptę, jakby chodziło o narkotyk."
"Miejscowi mają w zwyczaju podawać Mountain Dew już niemowlętom."
"Miejscowi mają w zwyczaju podawać Mountain Dew już niemowlętom."
"Uzależnienie od cukru to nie moralny defekt, lecz genetyczna dolegliwość- jak astma."
Książka "Cały ten cukier" to po prostu relacja z eksperymentu utytułowanego australijskiego aktora i filmowca. Autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam produkty. Ujawnia jak współpracuje ze sobą i jak stara się nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie. Ponadto znajdziemy tutaj mnóstwo porad, dla osób które chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Jak robić zakupy i czytać etykiety? Jak przyrządzić zdrowe potrawy wolne od cukru? Jakie produkty żywnościowe należy unikać? Na te i inne pytania znajdziemy tutaj odpowiedź.
Ta pełna zabawnych momentów, pobudzająca do myślenia opowieść ma pewne przesłanie, aby zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia naszych czytelników. Przyznam szczerze, że na mnie ona już wpłynęła... Już wiem, jak zdrowo się odżywiać, ograniczając spożycie cukru.
Książkę możecie nabyć tutaj:
Chętnie sięgam po książki dotyczące żywienia i żywności, więc ta też mnie interesuje. 😊
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa książka. Oglądałam dokument o tym, ile cukru jestem produktach, jak wplywa na organizm i byłam w szoku.
OdpowiedzUsuńCiekawa tematyka, ja niby od dawna zwracam uwagę na składy ale na ilość cukry patrzę sporadycznie - pora to zmienić!
OdpowiedzUsuńCiekawa pozycja :)
OdpowiedzUsuńKsiążka mnie zaciekawiła. Przerażające jest to ile cukru jest w wielu produktach. Kupując jedzenie zawsze czytam skład :-)
OdpowiedzUsuńBardzo interesująca pozycja, mnie niestety cukier strasznie uzależnia i wolę zrezygnować z niego całkowicie(no przynajmniej z kupnych słodkości nie mówie o cukrze zawartym w keczupie czy innych gotowych produktach) bo jak już raz coś zjem to później ciężko mi jest zrezygnować.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa książka. Taka jakby na luzie lecz ma wiele informacji. To prawda, że teraz w żywności mamy pełno cukru...
OdpowiedzUsuńOd dawna czytam etykiety i nie korzystam z cukru. Wyjątkiem są owoce i kostka gorzkiej czekolady co kilka dni. Słodycze czy przetworzone dania całkowicie wyeliminowałam :)
OdpowiedzUsuńJa mam vardzo dużo książek o żywieniu.
OdpowiedzUsuńLubię tego typu książki i coraz częściej po nie sięgam.
OdpowiedzUsuńInteresująca książka. Każdego dnia możemy poznać coś nowego:)
OdpowiedzUsuńCiekawa książka lubię takie tematy :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWięcej takich książek! Bez nich ludzie idą do sklepu i kupują wszystko light, bo tłuszcz jest zły. Nie, tłuszcz jest potrzebny, za to cukier zastępujący go w tych wszystkich lightach jest bardzo zły. Wartościowa pozycja :)
OdpowiedzUsuńTo bliska mi tematyka, lubię o tym czytać, dlatego jedyny cukier jaki spożywamy, to w domowym cieście, który piekę na weekend. Nie kupuję w zasadzie niczego, co ma w składzie cukier. Wszystkie mamy powinny nie strzec przede wszystkim pseudozdrowych produktów dla dzieci, warto czytać etykiety:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa. Chętnie bym ją przeczytała :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie książki, które tłumaczą zjawiska w sposób łatwy przystępny.
OdpowiedzUsuńŚwietna. Brawa dla pomysłodawcy.
OdpowiedzUsuńJeśli tylko pojawi się okazja, chętnie zajrzę do książki, ale i nakłonię syna do zapoznania się z nią. :)
OdpowiedzUsuńZaobserwowalam bloga, żeby łatwiej było mi tu wracać tylko z czasem różnie bywa niestety... a książka wydaje się być bardzo fajną pozycją :)
OdpowiedzUsuńObawiam się, że autor nie odkrył Ameryki. Zdrowe jedzenie to te, które sami wyhodujemy na naturalnym nawozie i sami przetworzymy. Lub zjemy na surowo.
OdpowiedzUsuńbardzo fajna książka, na pewno chętnie bym ją przeczytała
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy tytuł, myślę, że każdy normalny człowiek nie zdaje sobie sprawy w ilu produktach codziennie spożywanych znajduje się cukier
OdpowiedzUsuń