Przejdź do głównej zawartości

Ta książka zmieni Twój sposób myślenia o "zdrowym" jedzeniu

Witajcie Kochani! Ostatnio przeczytałam książkę, która wywarła na mnie ogromnie wrażenie. Nie miałam pojęcia ile cukru ukrytego jest w naszym "zdrowym" jedzeniu. Ile skutków niesie za sobą jego nadmierne spożywanie? Jaką karierę miał cukier na przestrzeni lat? W jaki sposób koncerny spożywcze " stosują pewne podstępy... I ile tak na prawdę cukru spożywają nasze dzieci. Teraz inaczej patrzę na to co spożywać i zaczęłam czytać dokładnie etykiety produktów spożywczych, które kupuję.


Zacznijmy od początku. Książkę napisał Damon Gameau, który pewnego dnia postanawia przeprowadzić na sobie eksperyment, polegający na tym, że przez 40 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru ile mieści się w 40 łyżeczkach. Uwaga! Ten cukier pochodził ze "zdrowej" żywności tj. jogurty, soki, batoniki zbożowe, koktajle owocowe czy też płatki śniadaniowe. Mało tego przed przystąpieniem do eksperymentu przez trzy lata Damon nie spożywał produktów zawierających przetworzony cukier, a przez pięć lat nie spożywał kofeiny ani alkoholu. Zaskakujące prawda? Wszystkie swoje postępy rejestruje kamerą. Poza tym współpracują z nim: lekarka rodzinna, dietetyk, diagnosta oraz David Gillespie- autor słynnej książki "Sweet Poison". Jakie będą efekty tego eksperymentu? Musicie dowiedzieć się sami.


Książka podzielona jest na cztery części. W pierwszej części znajdziemy opis cukrowych wzlotów i upadków głównej bohatera. Część druga jest naukowa- same fakty, ale przyozdobione bardzo ciekawą grafiką, aby uzmysłowić nam czytelnikom, co cukier może zrobić z ciałem czy też z psychiką człowieka. W trzeciej części opisane jest jak Damon po zakończeniu eksperymentu pozbył się cukru ze swojej diety. Zaś czwarta część spodoba się osobom lubiącym eksperymentować w kuchni- mamy tu mnóstwo przepysznych i zdrowych przepisów.


Aby bardziej przekonać Was do przeczytania tej książki przytoczę Wam kilka ciekawych cytatów, które utknęły mi w pamięci:

"Szklanka soku jabłkowego nie zawiera wszystkich składników czterech jabłek. Zawiera obecny w nich cukier."

"Już jedna puszka słodzonego napoju dziennie zwiększa u Ciebie ryzyko zachorowania na cukrzycę o 22%."

"COLA (z ang. COKE) to obecnie najbardziej rozpoznawalne słowo we wszystkich językach na całym świecie. Wyprzedza je tylko słowo OKAY."

"Cukier był tak rzadki i kosztowny, że w XVIII wieku niektórzy balowicze nosili przy sobie niewielkie pojemniczki, z których- jeśli naszła ich ochota- zażywali szczyptę, jakby chodziło o narkotyk."

"Miejscowi mają w zwyczaju podawać Mountain Dew już niemowlętom."

"Uzależnienie od cukru to nie moralny defekt, lecz genetyczna dolegliwość- jak astma."


Książka "Cały ten cukier" to po prostu relacja z eksperymentu utytułowanego australijskiego aktora i filmowca. Autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam produkty. Ujawnia jak współpracuje ze sobą i jak stara się nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie. Ponadto znajdziemy tutaj mnóstwo porad, dla osób które chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Jak robić zakupy i czytać etykiety? Jak przyrządzić zdrowe potrawy wolne od cukru? Jakie produkty żywnościowe należy unikać? Na te i inne pytania znajdziemy tutaj odpowiedź.


Ta pełna zabawnych momentów, pobudzająca do myślenia opowieść ma pewne przesłanie, aby zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia naszych czytelników. Przyznam szczerze, że na mnie ona już wpłynęła... Już wiem, jak zdrowo się odżywiać, ograniczając spożycie cukru.

Książkę możecie nabyć tutaj:
https://vocatio.com.pl/pl/p/Caly-ten-cukier/997


Komentarze

  1. Chętnie sięgam po książki dotyczące żywienia i żywności, więc ta też mnie interesuje. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa książka. Oglądałam dokument o tym, ile cukru jestem produktach, jak wplywa na organizm i byłam w szoku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa tematyka, ja niby od dawna zwracam uwagę na składy ale na ilość cukry patrzę sporadycznie - pora to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Książka mnie zaciekawiła. Przerażające jest to ile cukru jest w wielu produktach. Kupując jedzenie zawsze czytam skład :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo interesująca pozycja, mnie niestety cukier strasznie uzależnia i wolę zrezygnować z niego całkowicie(no przynajmniej z kupnych słodkości nie mówie o cukrze zawartym w keczupie czy innych gotowych produktach) bo jak już raz coś zjem to później ciężko mi jest zrezygnować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa książka. Taka jakby na luzie lecz ma wiele informacji. To prawda, że teraz w żywności mamy pełno cukru...

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dawna czytam etykiety i nie korzystam z cukru. Wyjątkiem są owoce i kostka gorzkiej czekolady co kilka dni. Słodycze czy przetworzone dania całkowicie wyeliminowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja mam vardzo dużo książek o żywieniu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię tego typu książki i coraz częściej po nie sięgam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Interesująca książka. Każdego dnia możemy poznać coś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa książka lubię takie tematy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Więcej takich książek! Bez nich ludzie idą do sklepu i kupują wszystko light, bo tłuszcz jest zły. Nie, tłuszcz jest potrzebny, za to cukier zastępujący go w tych wszystkich lightach jest bardzo zły. Wartościowa pozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To bliska mi tematyka, lubię o tym czytać, dlatego jedyny cukier jaki spożywamy, to w domowym cieście, który piekę na weekend. Nie kupuję w zasadzie niczego, co ma w składzie cukier. Wszystkie mamy powinny nie strzec przede wszystkim pseudozdrowych produktów dla dzieci, warto czytać etykiety:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawa. Chętnie bym ją przeczytała :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie książki, które tłumaczą zjawiska w sposób łatwy przystępny.

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetna. Brawa dla pomysłodawcy.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeśli tylko pojawi się okazja, chętnie zajrzę do książki, ale i nakłonię syna do zapoznania się z nią. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zaobserwowalam bloga, żeby łatwiej było mi tu wracać tylko z czasem różnie bywa niestety... a książka wydaje się być bardzo fajną pozycją :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Obawiam się, że autor nie odkrył Ameryki. Zdrowe jedzenie to te, które sami wyhodujemy na naturalnym nawozie i sami przetworzymy. Lub zjemy na surowo.

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo fajna książka, na pewno chętnie bym ją przeczytała

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo ciekawy tytuł, myślę, że każdy normalny człowiek nie zdaje sobie sprawy w ilu produktach codziennie spożywanych znajduje się cukier

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy rodzaj aktywności. To dla mnie wielka motywacja do dalszych działań :)

Zapraszam również na nasz Fanpage Uwielbiamy Testowanie.

Popularne posty z tego bloga

"Hoho wraca do domu"- poznaj magiczną i poruszającą opowieść

Kochani! Dzisiaj przedstawiamy Wam wzruszającą opowieść, w której rodzi się niesamowita przyjaźń pewnego renifera zwanego Hoho i dziewczynki o imieniu sami. To wszystko znajdziemy w książce "Hoho wraca do domu". Swoje serce w tą książkę włożyli Katarzyna Zych i Natan Grech, a została ona wydana przez Wydawnictwo Bajkopis. Dom, dom... Czym on dla nas jest? Każdy ma swoją definicję. Tutaj dowiadujemy się, że "dom jest tam, gdzie ktoś przytula". Cudowne słowa prawda? Ilustracje są tutaj przepiękne, owiane magią. Książka ma większe rozmiary i to wszystko sprawia, czyta się ją z przyjemnością. Ma ponad 60 stron, które przenoszą nas w świat mroźnej krainy, gdzie śnieg skrzypi nam pod nogami, gdzie natura rządzi reniferami, a to wszystko odbywa się z dala od miejskiego zgiełku. Tutaj liczy się piękno zorzy polarnej, tutaj przyjaźń nas wzrusza, tutaj czas płynie inaczej...  Zacznijmy od początku...  ... gdzie na pierwszych stronach tej opowieści ...

Poruszająca opowieść o tym, jak wilk stał się psem oraz o wspólnym życiu ludzi i psów. Recenzja książki "Skąd przyszedł pies?"

Istnieje powiedzenie, że "pies to najlepszy przyjaciel człowieka". A zastanawialiście się kiedyś czy człowiek jest najlepszym przyjacielem psa? Odpowiedź na to pytanie i wiele, wiele innych znajdziemy w poruszającej opowieści znawczyni psiej duszy Doroty Sumińskiej "Skąd przyszedł pies?" Wszystko w tej książce zaczęło się od tego jak wiele tysięcy lat temu pewien mały chłopiec obiecał małemu wilkowi: "Gdy dorosnę, podzielę się z tobą wszystkim. Domem, jedzeniem, wolnością." I tak właśnie zaczęła się przyjaźń człowieka z wilkiem, który z czasem stał się psem. Zapewne jesteście ciekawi czy chłopiec dotrzymał obietnicy? Ja również byłam bardzo ciekawa, jak potoczą się dalsze losy tych bohaterów i czytałam tą książkę zarówno sobie jak i mojemu synkowi z wielkim zapałem. Najpierw akcja rozgrywa się w czasach prehistorycznych i tak po kolei przemierzamy kolejne epoki. A to dotrzemy do Chin i dowiemy się skąd się wzięły pieski miniaturki, a to poz...

"Zwierzęta podróżnicy" - poznaj niesamowity świat ich podróży

Witajcie! Dzisiaj przedstawię Wam książkę w której mamy okazję poznać najbardziej niewiarygodnych i najzdolniejszych podróżników w świecie zwierząt, która nosi tytuł "Zwierzęta podróżnicy", a stworzyli ją Quim Tomas i Julio Antonio Blasco, Sr. Lopez.  Książka od samego początku zapiera mi dech w piersiach. Można się z niej naprawdę sporo dowiedzieć. Jest tutaj mnóstwo ciekawostek, o których nie miałam "zielonego pojęcia".  A to dowiemy się dlaczego flamingi są różowe? Co to oznacza, że łososie są dwuśrodowiskowe i dlaczego płyną pod prąd? Czy istnieją nietoperze, które utraciły zdolność do echolokacji, a na dodatek uwielbiają owoce i na dodatek odnawiają lasy tropikalne Afryki? Na czym polega zjawiskowa podróż danaida wędrownego? A może słyszeliście o rybitwach popielatych przemierzających dystans od bieguna do bieguna? Nie? Tutaj niejedno zdanie Was zaskoczy. Z ciekawością będziecie, przeglądać kolejne strony. W książce mamy przedstawione sy...